Det kan være både en hektisk og følelsesladet tid, når barslen lakker mod enden og den lille skal starte i vuggestue eller dagpleje. Der er mange ting at holde styr på, når de nye rutiner præger hverdagen, som måske bliver vendt helt på hovedet.
Vi vil gerne hjælpe dig med at give dit barn en god vuggestuestart, og har derfor samlet gode råd, tips og tricks samt en liste over ting, som er vigtige at få med, når I skal starte indkøringen i ”vuggeren”.
En god vuggestuestart
Opstart i vuggestue eller dagpleje kan for mange være både en spændende og nervepirrende proces. Med et rutineskifte, må man naturligvis forvente reaktioner hos både barn og forældre. For hvordan kommer det hele til at gå? Hvordan vil barnet reagere? - Og hvordan vil forældrene?
Råd og huskeregler til en god indkøring:
- Husk at opstart tager tid - Typisk tager selve opstarten 1-2 uger, men det kan tage flere måneder for dit barn at vænne sig til den nye hverdag og at falde til i vuggestuen. Hav derfor tålmodighed og giv dit baby ekstra omsorg og kærlighed, hvis han eller hun i denne periode søger mere tryghed hos dig, er mere træt eller ked af det, eller sover dårligere. Det er alt sammen helt naturligt, og alle børn reagerer forskelligt. Det er en fordel at lade indkøringen ske i barnets tempo, og give ham eller hende tidlige dage, så længe det er muligt. Det kan desuden være en god idé at begrænse mængden af aftaler og planer i indkøringsperioden, så der er god tid til at lade den nye hverdag bundfælde sig hos jer alle.
- Giv plads til alle følelser - En vuggestuestart er også en ny begyndelse for jer som familie, og det er ikke kun dit barn, der skal vænne sig til en ny hverdag og rutine. Nogle forældre vil have sværere ved at give slip og overlade sit barn til andre, mens andre måske vil opleve det som en lettelse, at man ikke længere skal stå alene med ansvaret. Mange vil desuden opleve både sorg og glæde i den nye periode. Dette er også helt naturligt, så giv plads til alle følelserne, både de rare og de svære.
- Skab en god aflevering for jer alle - I opstartsperioden er det en god idé, at det kun er én forælder, der afleverer barnet, da det det kan være svært at skulle vinke farvel til både mor og far på én gang. En kort, kærlig og tydelig afsked kan gøre processen nemmere for dit barn, men gå dog aldrig derfra uden at sige farvel, da barnet skal lære, at mor eller far går, men altid kommer tilbage igen. Prøv gerne at have et smil på læben, når du vinker farvel, så dit barn kan se at det er okay, at han eller hun skal i vuggestue. Husk at den lille som oftest hurtigt bliver glad igen, så snart han eller hun bliver optaget af noget andet.
- Opbyg et godt samarbejde med personalet - For at få så god en opstart som muligt, er det en god idé at skabe et godt samarbejde med pædagogerne. Det er vigtigt at man som forældre føler tillid til personalet, og at man er tryg ved at overlade sit barn til dem. Med et gensidigt godt samarbejde og forhold til pædagogerne, kan du få et endnu bedre indblik i, hvordan dit barns dag har været, og få at vide både når det går godt, og når det er svært.
- Få overblik over, hvad I skal medbringe - Før I møder op første dag, er det en god idé at kontakte vuggestuen eller dagplejen, da det er forskelligt fra sted til sted, hvad der er nødvendigt at have med. Nogle steder ønsker f.eks. at barnet sover i sin egen barnevogn, og visse steder skal man selv have bleer med, mens det andre steder er inkluderet i prisen. Så inden I køber en masse ind, så spørg, hvad det anbefales at I medbringer.
Det mere praktiske:
- Skriv navn på alle barnets ting - Udstyr og tøj kan hurtigt forsvinde i mængden, komme med andre forældre hjem eller ende i glemmekassen, hvor ingen kender ejermanden. Derfor er det en god idé at skrive navn på alle barnets ting, så både forældre og pædagoger kan holde styr på dem. Skriv f.eks. på mærkerne i nakken, på vaskemærket eller på indersiden af tingen. Der findes flere steder online, hvor du kan bestille fine og sjove navnemærker, der er nemme at sætte på tøjet og som ikke ryger af i vask.
- Undgå "pynt" - Praktisk tøj er hovedingrediensen, når der skal pakkes til vuggestuen/dagplejen. Hårbøjler, smykker og små søde spænder til håret er ikke praktiske at have på, når man skal lege eller tumle rundt. Det kan blive væk og i værste tilfælde være farligt, hvis dit eller et andet barn putter det i munden. Så giv dit barn praktisk tøj på og med i vuggestuen, som tillader leg, bevægelse og snavs.
- Praktisk tøj i stedet for fint tøj - I forlængelse af ovenstående, er det bedst at undlade at give barnet tøj på eller med, som ikke må gå i stykker eller blive plettet - for det kommer højst sandsynligt til at ske.
Hvad skal mit barn have med i vuggestuen?
Når din baby skal starte i vuggestue eller i dagpleje, skal I bruge en del tøj og udstyr, som I ikke nødvendigvis har haft brug for før. Hvad har barnet så behov for? Og hvad forventes det at I medbringer? Vi har samlet en huskeliste over ting, der ofte er behov for at have med i vuggestuen.
Huskeliste:
- Skiftetøj – Det kan næsten ikke undgås at børn bliver beskidte i løbet af dagen, når de leger i sandkassen eller skal spise madpakker. Uheldet kan også ske, hvis bleen sidder skævt, og som vi alle ved, kan børn pludseligt blive syge. Der er altså mange gode grunde til at have et ekstra sæt tøj med til de små, hvis uheldet er ude, så de hurtigt kan få rent, tørt tøj på igen.
- Regntøj og gummistøvler – Med det danske vejr og klima er det et must med regntøj og gummistøvler. Regnbukser med elastikstropper og seler kan mindske risikoen for våde fødder, når der plaskes og leges i vandpytter.
- Flyverdragt (eller softshell-dragt) – Hvis barnet starter i vuggestue om vinteren, er det vigtigt med en varm flyverdragt til udendørsaktiviteterne, sammen med vanter og hue. Starter barnet om sommeren, kan det være en fordel med en vandtæt softshell-dragt, der kan tages udenpå tøjet, når det ikke er for varmt.
- Hjemmesko/prewalkers/skridsikre sokker – Hvis dit barn kan gå, kan det være en god idé med nogle skridsikre hjemmesko eller sokker. På den måde kan man være med til at mindske risikoen for fald, når det går stærkt. Er din baby lige begyndt at gå, skal hjemmeskoene være helt bløde og eftergivende med skridsikre såler.
- Ekstratøj til søvnen - Når middagsluren skal tages udenfor, er det vigtigt også at pakke tøj til sovetiden. Alt afhængig af årstiden, sover dit barn måske i sin body og en lille strikbluse, under dynen. I de kolde måneder, kan det være en god idé at medbringe en strik- eller fleecttrøje eller en ulddragt og varme futter, en hue og vanter.
- Sommerudstyr - Det er vigtigt at passe på de små, når solen står højt på himlen. Derfor er det en god idé at medbringe en solhat og solcreme, når dit barn skal i vuggestue om sommeren. Mange forældre bliver bedt om at smøre deres børn ind i solcreme, inden de bliver afleveret om morgenen, og så bliver børnene igen smurt til middag eller efter luren.
- Sengetøj – De fleste vuggestuer har madrasser og dyner til sovetiden, men ønsker at forældrene selv vasker børnenes sengetøj dertil.
- Bamse eller sutteklud – Det kan være svært at falde i søvn i helt nye omgivelser, og uden mor eller far til at putte én. For at give barnet mere tryghed under luren, er det en god idé at lade dem putte med yndlingsbamsen eller suttekluden.
- Sutter (med navn på) – Børnene går ikke nødvendigvis op i, hvilke sutter, de har haft med hjemmefra. For at undgå at sutterne deles ud til højre og venstre, anbefaler de fleste vuggestuer, at man skriver navn på, så pædagogerne kan hjælpe med at holde styr på dem.
- Bleer – Mange vuggestuer beder forældrene om selv at have bleer med til barnet. Medbring gerne en hel pakke, så I ikke skal fylde lageret op hele tiden.
- Madkasse og drikkedunk – Hvis ikke vuggestuen har en madordning, er det vigtigt at have en god, robust madpakke med til barnet – gerne en, med nogle genkendelige figurer på, så pædagogerne og børnene kan kende forskel. Spørg pædagogerne om, hvordan de foretrækker at madkassen pakkes og om der er eventuelle sukker- eller kostpolitikker, du skal være opmærksom på.
- En rygsæk eller lille taske til barnets ting, som I bl.a. kan bruge på turen til og fra vuggestuen. En lille taske er især praktisk, hvis vuggestuen skal på udflugt, men den er også god at have til at samle dagens skiftetøj, barnets hjemmelavede kreationer, sedler fra institutionen, osv. Det kan også være en god idé at tage alt tøjet med hjem i weekenderne for at vaske det, og her kan tasken også være rigtig god.
- Sidst, men ikke mindst, vil vi gerne endnu engang understrege, at det er en god idé at sætte navn på barnets ting! Alternativet er nemlig højst sandsynligt, at I ikke får alle tingene med hjem igen 😉
Rigtig god vuggestue/dagplejestart!
Kilder brugt i blogindlægget: